Připomíná se den, kdy k této katastrofě došlo a co předcházelo. Velkou pozornost věnují média také aktuální situaci a výhružkám dalších bombových útoků. Americká ambasáda uspořádala memorandum, kde byl, jako připomínkový akt, za účasti představitelů USA a Paraguaye a rodinných příslušníků oběti útoku z Paraguaye, zasazen v zahradě diplomatické reprezentace paraguayský strom Lapačo.  Důkazem pověrčivosti paraguayské společnosti je lehce tajemný a trochu úsměvně působící článek paraguayského deníku ABC, který poukazuje na vize a podivnou symetrii čísel 1981, 2001 a 2011. (V roce 1981 deník zveřejnil fotografie hořících dvojčat WTC z filmu Meteor.)

11.9.2011 opouštějí paraguayská média od spekulací a nastavují zrcadlo New Yorku, kde se v Nulté zóně, za maximální ostražitosti a bezpečnostních opatření, setkávají pozůstalí obětí k uctění památky.

Zajímavý článek zveřejnil deník Última Hora, jehož autorka spekuluje o morálních aspektech turistických projížděk na místě katastrofy, která před deseti lety otřásla světem.

ULTIMA HORA, 10.9.2011, autor: SOPHIA HOLLANDER, úryvek:

Barbara Kirshenblatt-Bimblett, profesorka univerzity v New Yorku, komentuje: „Turismus je zábava, rekreace, forma úniku. S tzv. „temnou turistikou“ zapadá slunce, světla pohasínají.“ Naznačila, že motivy k temné turistice mohou přejít od hrůzného k morálnímu. V tomto směru také dodala, že monument k 11. září není odlišný od mnoha míst ve světě, kde se odehrálo něco významného a kde je morální povinnost to připomínat.“ I přesto, mnoho agentur odmítá zařadit Nultou zónu do svých oficiálních itinerářů. „Nebylo vhodné vytvářet speciální prohlídku a vydělávat na tom“, naznačil David Chien, ředitel marketingu Gray Line New York. Dále poznamenal, že toto se změní po inauguraci monumentu veřejnosti.  Za tarif 5$ za osobu, mohou skupiny monument navštívit…

Paraguayská média věnovala pozornost všem aspektům teroristických útoků. Domnívám se avšak, že jejich obsah byl poněkud „plytký“. Chyběl objektivní vhled do celé problematiky a především postrádal jakékoliv souvislosti se současným stavem či změnami v zahraniční politice USA, které jsou s útoky 11. září neodlučně spjaty.